zaterdag 28 januari 2012

Week van de draak





Volgens Chinezen is 2012 'het jaar van de draak'. Zij zien het drakenjaar als teken van geluk. Daarom werd er in mijn tweede week van mijn stage uitbundig gefeest. In tegenstelling tot de Westerse cultuur duurt het Nieuwjaar daar drie dagen en het valt dit jaar in de laatste week van januari. In sommige gebieden in Hong Kong wordt er wel week gevierd. Ik hoefde deze week maar drie dagen op kantoor te zijn. Terwijl de westerlingen elkaar in het nieuwe jaar 'beste wensen of happy new year' toewensen, zeggen wij hier 'Kung Hei Fat Choi' ofwel Moge je welvarend jaar worden en 'Lai si dau Loi'. Laatste zin zeg je tegen een gehuwde persoon (ten minste iemand die jou kent), want je kan daarna een rode envelop (Lai si) krijgen met geld erin. Maar meestal geven ze je die automatisch.

Met het Chinese Nieuwjaar was ik veel gaan rondhangen in verschillende gebieden in Hong Kong. Het meest waanzinnig gebied waar ik afgelopen week geweest ben is Tsim Sha Tsui. Op de tweede Nieuwjaarsdag werd daar een groot vuurwerk afgestoken in de Victoria Harbour om 20:00 uur. Al om drie uur in de middag probeerden bijna alle mensen van hele Hong Kong op de eerste rij te krijgen langs de kust van de haven. Sterker nog: mensen vechten om een plaatsje op de eerste rij of gingen zij bij elkaar ruzie zoeken, en dat alleen om een vuurwerk show van 10 minuten! De agenten daar moesten in de bres springen. Man man, waarom moesten die mensen zo moeilijk doen? Na 4 uur wachten en dan nog in de regen zonder paraplu, wist ik eindelijk waar die mensen om gekomen waren. Het vuurwerk was echt onbeschrijfelijk en spectaculair! In verband met technische omstandigheden kan ik jammer genoeg geen filmpje publiceren.



Na 10 minuten volgt er nog een andere uitdaging 'naar huis gaan'. Immers, bijna het hele verkeer lag plat. Bussen en taxi's reden er niet. Gelukkig reden er metro's nog, maar sommige metrostations in dat gebied waren ook dicht, omdat er teveel mensen waren. Ik volgde dus een stoet van vele mensen naar een station dat wel open was. Binnen de metro moest ik weer gaan proppen tussen die mensen. Om 23:00 was ik eindelijk weer bij mijn hotel.


Ook in mijn buurt waar ik verbleef kon ik niet rustig slapen door al dat getrommel en vuurwerk lawaai. Ik ging dus ook weer nieuwsgierig naar buiten om even wat rond te toeren. Zoals gebruikelijk worden er ook in Chinees Nieuwjaar leeuwendans gehouden en duizend klapper afgestoken. Ook dit was de moeite waard om mee te maken in China. De leeuwendans is een dans uit de Chinese eeuwenoude traditie en speelt een rol in Chinese godsdienst, met als doel om geluk en voorspoed te brengen.


Back to Business

Nadat ik alle leuke feestdagen te hebben meegemaakt ging ik op de vierde Nieuwjaarsdag naar mijn werk. Bij binnenkomst gaven mijn manager en een gehuwde collega mij Lai shi om me een gelukkig Nieuwjaar toe te wensen. Goh, ik heb dit niet verwacht!

 

Op mijn werk moest ik na alle feestdagen weer de draad oppakken. Vorige week kreeg ik de taak om de jaarrekening van vier klanten af te maken. Een jaarrekening die ik samengesteld heb, moest volgens de HKFRS (Hong Kong Financial Reporting Standard) die afgeleid is uit de IFRS. Deze regeling kan je een beetje vergelijken met de Nederlandse Raad van de Jaarverslaggeving (RJ). Zowel grote en als midden en kleine bedrijven hebben de keuze uit deze twee regelingen. De IFRS is hier ook een verplichte standaard voor multinationals. Beide regels hebben als doel om een betrouwbare weergave van de jaarrekening te geven aan de belanghebbenden zoals bank en belastingdienst. De controle van de jaarrekening moet gebeuren volgens de HKAS ofwel Hong Kong Auditing Standard, waarmee je met NV COS ofwel Nadere Verslaggeving voor Controle Overige Standaarden kan vergelijken. Met deze regeling heb ik nog niet veel te maken gehad.

Vreemd genoeg wordt het samenstellen van de jaarrekening hier ook gezien als een onderdeel van  Auditing, terwijl wij in Nederland het werk Audit pas gaan noemen als wij daadwerkelijk de jaarrekening van de klant en processen gaan controleren ofwel assurance opdracht gaan uitvoeren. Mijn audit - werkzaamheden houden in dat ik externe jaarrekeningen moet opstellen die afgeleid zijn uit de interne jaarrekeningen van de klant. De interne jaarrekeningen die de klant levert moet ik dus omzetten in de externe. In het begin was dit systeem best wennen voor mij, want in Nederland kreeg ik op een accountantskantoor (waar ik mijn tweede jaars stage gelopen heb) de administratie van de klant, die ik moest verwerken in een fiscale of externe jaarrekening. Hier zijn bedrijven verplicht om zelf een interne jaarrekening op te stellen. Men noemt hier het opstellen van interne jaarrekening 'Accounting', en deze werkzaamheden staan natuurlijk wel los van Auditing. In de loop van de stage kan ik beide onderdelen gaan uitvoeren, al hoewel het tegenstrijdig is in verband met de onafhankelijkheid van de accountant. In tegendeel is het voor de accountant ook belangrijk om te weten hoe de interne jaarrekening in elkaar zit.

Tijdens het opstellen van de jaarrekening kijk ik of de klant de juiste verslaggeving heeft toegepast. In het begin vond ik dit zeer moeilijk, omdat iedere klant een andere aanpak heeft. En last but not least, heel veel omschrijvingen van financiële feiten zijn nog in het Chinees, die ik met behulp van mijn collega's nog moet vertalen in het Engels. Wat mij ook hier opvalt, is dat je echt de Engelse taal machtig moet zijn. Wij zijn op school namelijk gewend aan Nederlandse omschrijvingen bij vakken als boekhouden, financiering en andere financiële vakken op Cost Accounting na. Daarom heb ik ook veel aan CA gehad, het enige vak waarin je een jaarrekening in het Engels moet opstellen.

Eind van de week heb ik de jaarrekening van de vier klanten afgemaakt. Vervolgens moest ik de jaarrekeningposten die in de balans en winst - en verliesrekening gaan specificeren. Hier noemen wij dit working papers. Mijn collega gaf mij hierover een korte uitleg, waarna ik zelfstandig aan de slag kon gaan. De meest voorkomende posten die ik moest specificeren zijn bank en kas, financiële activa (o.a. lening aan/ van holding), voorschotten, aandelenkapitaal, crediteuren en debiteuren. De meest opvallende post die ik geleerd heb is de gerealiseerde en niet - gerealiseerde incidentele posten. Deze posten komen vrijwel bij elke klant voor, omdat ik voornamelijk te maken had met buitenlandse klanten die in Hong Kong een eigen bedrijf hebben. Hierdoor kunnen zij zowel koerswinst als verlies boeken. Ik moet dan vaak met wisselkoersen werken.

Op de laatste dag van de week heb ik eindelijk een jaarrekening gespecificeerd. Volgende week kan ik je meer vertellen hoe het met de andere drie jaarrekeningen verlopen is. Eventueel kan ik mijn verhaal aanvullen met andere werkzaamheden die ik mogelijk ga krijgen.

















maandag 23 januari 2012

Mijn eerste indruk

Eindelijk is het zover! Na maanden lang wachten is mijn eerste werkdag aangebroken bij een accountantskantoor, maar dan op een vreemde bodem. Met donkere wallen onder de ogen op maandagochtend stap ik de metro in richting mijn werk in Wanchai. De metro en station in Hong Kong zijn waanzinnig. Zowel 's ochtends als 's avonds zitten de metro's, ongeacht wel of geen feestdagen prop vol. Als je een beetje geluk hebt en snel bent kan je nog zitten. Geen wonder, want in Hong Kong gaan mensen bijna nooit met de auto naar hun werk, omdat de metro daar het snelste vervoermiddel is.

Eenmaal aangekomen in Wanchai kon ik mijn oren bijna niet geloven. Het lijkt wel een van de New York cities, met ontelbare wolkenkrabbers, en dan allemaal multinationals! Na een snel warm ontbijt in een ook weer vol restaurant begon ik om 09:30 uur met mijn werk. Ik werd hartelijk ontvangen door mijn collega's en managers. Een hand geven bij kennismaking, en zeker bij vrouwen, is daar niet gebruikelijk. Met een korte glimlach en begroeten met "Cho San" (goedemorgen) is voldoende. Ik merk daar dus direct een groot cultuurverschil bij binnenkomst.


Op mijn werk is het tijdens de kantooruren zeer en zeer rustig. Er wordt nauwelijks gepraat over privézaken of iets dergelijks. Mensen hebben daar totaal een andere mentaliteit dan ik eerder ervaren heb in Nederland. In Nederland vragen collega's meestal onderling aan elkaar hoe bijvoorbeeld hun weekend was of praten ze over koetjes en kalfjes, maar hier stel je je meteen zakelijk op. Toen ik lunch had, was het weer totaal een andere wereld. Ik werd direct met vragen gebombardeerd over mijn persoon en over heel veel andere zaken. Tja, het is kwestie van aanpassen.

Mijn eerste werkweek is zeer goed verlopen. Op kantoor werk ik in een team van vijf mensen. Ik werk onder toezicht van twee supervisors, assistent manager en manager. Gezien de kleinschaligheid van het kantoor kan ik vrijwel bij iedereen terecht met vragen. Anders dan in Nederland kreeg ik in mijn eerste week weinig informatie over de werkwijze. Men verwacht echt dat je zelf initiatief neemt en vragen gaat stellen. Zeker, omdat de werkwijze en regelgeving in Hong Kong totaal anders zijn (later nog meer hierover). Doe je het niet, dan zit je de hele dag zonder werk en loop je achter de feiten aan. Ook het woord "inwerken" kennen ze daar niet, want je krijgt een korte instructie van collega's en die moet je meteen begrijpen. Daaraan moest ik me in het begin erg aanpassen. Mensen zijn daar integendeel zeer behulpzaam en geduldig. Op dag 1 kreeg ik een hoofdstuk om te bestuderen uit een boek over Auditing in Hong Kong, zodat ik meteen inzicht kan verkrijgen in de controle werkzaamheden volgens de daar geldende regels. Volgende week moet ik dat mondeling kunnen uitleggen aan mijn manager, voordat hij groot takenpakket van een controleklant aan mij zal overdragen.

In de resterende tijd van mijn eerste week ging ik veel met excel werken. Het boekhouden en het opstellen van jaarrekeningen gebeuren allemaal met excel. De lessen op school waren zeker waardevol. Men verwacht dat je het meteen begrijpt. Toen ik vroeg aan mijn supervisor waarom ik niet ingewerkt werd voor een boekhoudprogramma, vroeg hij aan mij: "je wordt toch niet opgeleid voor een boekhouder?"

De week werd afgesloten met een lunch in een zeer lux restaurant, waar ik lekker samen met mijn collega's allerlei dim sums heb gegeten. Tevens heb ik kennis gemaakt met een senior partner van het bedrijf, met wie ik veel gepraat heb over het bedrijf en Hong Kong.




Voorzover ik weet, heb ik het hier erg naar mijn zin. In mijn eerste week wil mijn manager eerst ontdekken aan welke kennis ik nog ontbreek. Daarna zal hij mij een begeleiding op maat geven tijdens deze stage.

Tot zover over deze week!

Reis en Aankomst

Vertrek en aankomst 

Vertrek

Op zaterdag 14 januari vloog ik vanaf Amsterdam Schiphol naar Hong Kong met Cathay Pacific, een luchtvaartmaatschappij van Hong Kong. De vlucht duurde in totaal 11 uur.

Aankomst 

Bij aankomst op de Hong Kong International Airport ofwel Chek Lap Kok moest ik de klok 7 uur vooruit zetten.

Luchthaven

De luchthaven Chek Lap Kok is op een kunstmatig eiland Lantau gevestigd en staat op tien na drukste luchthaven ter wereld. Van binnen is het zeer multifunctioneel. Direct bij aankomst is er een shuttle die je vervoert naar de bagageruimte. De uitcheck heeft maar slechts 30 minuten geduurd. Trek na een lange vlucht? Geen probleem, want in de aankomsthal zijn er talloze mini restaurants te vinden.

Vervoer vanaf luchthaven
Afhankelijk van je bestemming kan je kiezen uit verschillende vervoermiddelen bij de luchthaven. Er zijn bussen en shuttles die vanuit de luchthaven vertrekken naar verschillende bestemmingen. Net als in Nederland gebruikt men OV - chipkaart. Hier heet deze kaart de Octopus kaart. Voor een lang verblijf is aan te raden om deze kaart ter plekke aan te schaffen. Je hebt er heel veel aan deze kaart, waarmee je behalve reizen ook in verschillende restaurants of automaten versnaperingen kan aanschaffen. Het opladen kan je doen bij 24 uur - winkels o.a. 7 - Eleven.










Intro




Intro mijn stage in Hong Kong

Een van mijn belangrijkste motieven om in het buitenland stage te lopen is het kennismaken met accountancy op internationaal niveau. Hoewel het echt een flinke stap is om een stage in de accountancy in het buitenland te doen, verbreed je hierdoor je perspectieven in je latere carrière, kennis en ervaring. Met jouw ervaring in het buitenland kan je je beter onderscheiden op de arbeidsmarkt. Je hebt dan de kennis en ervaring die waardevol kunnen zijn voor bedrijven. Om die redenen ben ik ook naar buitenland gegaan voor mijn stage. Maar waarom heb ik voor Hong Kong gekozen? Zoals bekend kent China op dit moment een snelle economische groei. De IMF (International Monetary Economist) schat dat de Chinese economie in 2030 de Amerikaanse en Europese zal overtreffen. Dus betekent meer werkgelegenheid en investeringen. Er is dan een groeiende toename van behoefte aan iemand die transparantie over cijfers en feiten van ondernemingen kan zorgen ten opzichte van investeerders en andere geldschieters. Dat kan niemand anders zijn dan wij als accountants. Net als in Nederland is de externe verslaggeving in Hong Kong afgeleid uit de IFRS (International Financial Reporting System), waardoor het voor mij iets gemakkelijker is om deze stage te realiseren. Ik zal je in de link accountants in Hong Kong meer vertellen over hoe het beroep van de accountant daar in elkaar zit.

Op deze website zal ik je naast mijn stage ook praktische informatie geven over Hong Kong zelf o.a. wonen, reizen, omgangsvormen, opleiding en taal en cultuur.


Aan alle lezers van deze website wordt veel leesplezier toegewenst.