Met het Chinese Nieuwjaar was ik veel gaan rondhangen in verschillende gebieden in Hong Kong. Het meest waanzinnig gebied waar ik afgelopen week geweest ben is Tsim Sha Tsui. Op de tweede Nieuwjaarsdag werd daar een groot vuurwerk afgestoken in de Victoria Harbour om 20:00 uur. Al om drie uur in de middag probeerden bijna alle mensen van hele Hong Kong op de eerste rij te krijgen langs de kust van de haven. Sterker nog: mensen vechten om een plaatsje op de eerste rij of gingen zij bij elkaar ruzie zoeken, en dat alleen om een vuurwerk show van 10 minuten! De agenten daar moesten in de bres springen. Man man, waarom moesten die mensen zo moeilijk doen? Na 4 uur wachten en dan nog in de regen zonder paraplu, wist ik eindelijk waar die mensen om gekomen waren. Het vuurwerk was echt onbeschrijfelijk en spectaculair! In verband met technische omstandigheden kan ik jammer genoeg geen filmpje publiceren.
Na 10 minuten volgt er nog een andere uitdaging 'naar huis gaan'. Immers, bijna het hele verkeer lag plat. Bussen en taxi's reden er niet. Gelukkig reden er metro's nog, maar sommige metrostations in dat gebied waren ook dicht, omdat er teveel mensen waren. Ik volgde dus een stoet van vele mensen naar een station dat wel open was. Binnen de metro moest ik weer gaan proppen tussen die mensen. Om 23:00 was ik eindelijk weer bij mijn hotel.
Back to Business
Nadat ik alle leuke feestdagen te hebben meegemaakt ging ik op de vierde Nieuwjaarsdag naar mijn werk. Bij binnenkomst gaven mijn manager en een gehuwde collega mij Lai shi om me een gelukkig Nieuwjaar toe te wensen. Goh, ik heb dit niet verwacht!
Op mijn werk moest ik na alle feestdagen weer de draad oppakken. Vorige week kreeg ik de taak om de jaarrekening van vier klanten af te maken. Een jaarrekening die ik samengesteld heb, moest volgens de HKFRS (Hong Kong Financial Reporting Standard) die afgeleid is uit de IFRS. Deze regeling kan je een beetje vergelijken met de Nederlandse Raad van de Jaarverslaggeving (RJ). Zowel grote en als midden en kleine bedrijven hebben de keuze uit deze twee regelingen. De IFRS is hier ook een verplichte standaard voor multinationals. Beide regels hebben als doel om een betrouwbare weergave van de jaarrekening te geven aan de belanghebbenden zoals bank en belastingdienst. De controle van de jaarrekening moet gebeuren volgens de HKAS ofwel Hong Kong Auditing Standard, waarmee je met NV COS ofwel Nadere Verslaggeving voor Controle Overige Standaarden kan vergelijken. Met deze regeling heb ik nog niet veel te maken gehad.
Vreemd genoeg wordt het samenstellen van de jaarrekening hier ook gezien als een onderdeel van Auditing, terwijl wij in Nederland het werk Audit pas gaan noemen als wij daadwerkelijk de jaarrekening van de klant en processen gaan controleren ofwel assurance opdracht gaan uitvoeren. Mijn audit - werkzaamheden houden in dat ik externe jaarrekeningen moet opstellen die afgeleid zijn uit de interne jaarrekeningen van de klant. De interne jaarrekeningen die de klant levert moet ik dus omzetten in de externe. In het begin was dit systeem best wennen voor mij, want in Nederland kreeg ik op een accountantskantoor (waar ik mijn tweede jaars stage gelopen heb) de administratie van de klant, die ik moest verwerken in een fiscale of externe jaarrekening. Hier zijn bedrijven verplicht om zelf een interne jaarrekening op te stellen. Men noemt hier het opstellen van interne jaarrekening 'Accounting', en deze werkzaamheden staan natuurlijk wel los van Auditing. In de loop van de stage kan ik beide onderdelen gaan uitvoeren, al hoewel het tegenstrijdig is in verband met de onafhankelijkheid van de accountant. In tegendeel is het voor de accountant ook belangrijk om te weten hoe de interne jaarrekening in elkaar zit.
Tijdens het opstellen van de jaarrekening kijk ik of de klant de juiste verslaggeving heeft toegepast. In het begin vond ik dit zeer moeilijk, omdat iedere klant een andere aanpak heeft. En last but not least, heel veel omschrijvingen van financiële feiten zijn nog in het Chinees, die ik met behulp van mijn collega's nog moet vertalen in het Engels. Wat mij ook hier opvalt, is dat je echt de Engelse taal machtig moet zijn. Wij zijn op school namelijk gewend aan Nederlandse omschrijvingen bij vakken als boekhouden, financiering en andere financiële vakken op Cost Accounting na. Daarom heb ik ook veel aan CA gehad, het enige vak waarin je een jaarrekening in het Engels moet opstellen.
Eind van de week heb ik de jaarrekening van de vier klanten afgemaakt. Vervolgens moest ik de jaarrekeningposten die in de balans en winst - en verliesrekening gaan specificeren. Hier noemen wij dit working papers. Mijn collega gaf mij hierover een korte uitleg, waarna ik zelfstandig aan de slag kon gaan. De meest voorkomende posten die ik moest specificeren zijn bank en kas, financiële activa (o.a. lening aan/ van holding), voorschotten, aandelenkapitaal, crediteuren en debiteuren. De meest opvallende post die ik geleerd heb is de gerealiseerde en niet - gerealiseerde incidentele posten. Deze posten komen vrijwel bij elke klant voor, omdat ik voornamelijk te maken had met buitenlandse klanten die in Hong Kong een eigen bedrijf hebben. Hierdoor kunnen zij zowel koerswinst als verlies boeken. Ik moet dan vaak met wisselkoersen werken.
Op de laatste dag van de week heb ik eindelijk een jaarrekening gespecificeerd. Volgende week kan ik je meer vertellen hoe het met de andere drie jaarrekeningen verlopen is. Eventueel kan ik mijn verhaal aanvullen met andere werkzaamheden die ik mogelijk ga krijgen.