maandag 19 maart 2012

Reizen en wonen in Hong Kong

Tja, nog vijf weken dan zit mijn avontuur in Hong Kong er weer op. Maar voordat het alweer zover is, valt er nog heel veel te beleven! Ik moet eerlijk zeggen dat ik na meer dan twee maanden in Hong Kong me erg verbonden voel aan het land. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en een leuke indruk kunnen vormen van de Aziatische cultuur. Tot nu toe heb ik (zeg ik eerlijk) de meest saaie dingen op de blog over Hong Kong geplaatst. Uiteraard valt er in Hong Kong nog veel meer te beleven, dan behalve werken en studeren.

In de komende weken probeer ik op mijn blog zoveel mogelijk interessante dingen te plaatsen over Hong Kong, zoals: over het land zelf, de taal, plaatsen en uiteraard over de Chinese keuken. Helaas heb ik het in de afgelopen twee maanden veel te druk gehad om nog veel van het land te zien. Maar daar zal ik in de laatste vijf weken proberen een verandering in te brengen.

Volgende week ga ik een excursie maken naar Lantau eiland, waar je de leukste dingen kan bezichtigen. De week daarop ga ik nog naar Macau, een voormalige Portugeze kolonie ofwel kleine broer van Hong Kong, waar ik ook veel meer verhalen over kwijt kan. Tegenwoordig heb ik nog wat Chinees bijgeleerd bij een nieuwe Chinese vriendin van mij. Ook daar ga ik je meer over vertellen.

Tot dusver heb ik je veel verteld over mijn stage in Hong Kong, maar waar ligt dit land eigenlijk? Hoe ziet het land eigenlijk er uit?


Hong Kong

Hong Kong is gelegen ten westen van China aan de Zuid - Chinese Zee en een voormalige Britse handelskolonie in Azie. Sinds 1 juli 1997 werd het land overgedragen aan de Volksrepubliek China. Hong Kong heeft een oppervlakte van ongeveer 1200 vierkante meter en is bijna even groot als provincie Utrecht. Ondanks deze oppervlakte, kent het land een groot ruimtegebrek. Het inwonersaantal bedraagt meer dan 7 miljoen mensen. Verder bestaat het land uit honderden eilanden, waarvan de meest bekende zijn:

- New Territories
- Kowloon
- Hong Kong Island
- Lantau Island


Reizen naar mijn werk

Tijdens mijn stage verbleef ik in New Territories, ook een gebied dat volop in ontwikkeling is. Dagelijks moet ik dus heen en weer vanuit deze district naar Hong Kong Island reizen, waar mijn stagebedrijf gevestigd is. Hong Kong Island is het financiele centrum van Hong Kong, waar duizenden bedrijven, met name multinationals, zijn gevestigd. De belangrijkste financiele districten zijn hier Central, Admiralty en Wanchai. Dus, als ik naar mijn werk ga, moet ik dagelijks tussen de mensenmassa proppen om met de metro mee te kunnen. Gelukkig zijn er meerdere metro - en buslijnen die naar Wanchai leiden. Dan kies ik vaak routes uit, waar er minste mensen zijn op stations.

   
Metrolijn MTR

Hierboven zie je een plattegrond van de MTR, maar deze is helaas niet op de juiste schaal beschikbaar is. Om bij werk te komen moet ik dagelijks 45 minuten reizen. Vooral op die Tsuen Wan line ofwel die rode lijn zijn er verschrikkelijk veel mensen. Soms moest ik daar wel vier keer de metro aan mij voorbij laten gaan, totdat ik er eindelijk een metro komt, waarin ik net tussen kon proppen. Te laat komen op mijn werk, is dan de normaalste zaak van de wereld.

Dagelijkse drukte!

Nog even over op tijd zijn. In Hong Kong, althans bij mijn bedrijf, komen de meeste collega's van mij nooit op tijd. Daar kunnen ze echt nog veel van onze westerlingen leren. Alhoewel, OT (overtime) een dood normale zaak in het bedrijfsleven is. Dus, je begint en eindigt nooit op tijd, dat is de mentaliteit van hier!

Wonen

Wonen is een zeer kostbare zaak in Hong Kong. Mocht ik je toch over de streep hebben getrokken om in Hong Kong stage te lopen, dan zou je toch moeten rekenen op een huur van minimaal tussen 500 en 600 euro per maand, dan nog exclusief energiekosten. Terwijl je voor deze prijs in Nederland een eengezinswoning of een ruim appartement kan huren, krijg je het hier echt veel slechter. Gezien het ruimtegebrek en vele mensen in het land, zijn de woningen hier vaak zeer krap en schaars.

Dakwoningen
Dus, als je hier in het bezit bent van een eigen afbetaalde woning, dan mag je jezelf echt rijk rekenen. Huur je een huis, dan ben je misschien wel in het begin 2/3e deel van je salaris kwijt aan wonen alleen. De prijs is dan ook nog afhankelijk van de verhuurder of die zin heeft om de huur te verhogen. Als je hier verblijft voor een lange tijd, dan moet je erg oppassen voor bedriegers. Het beste is om via een agent of jeugdherberg een kamer te regelen, en niet via internet of via via. Je betaalt weliswaar veel, maar je hebt tenminste de zekerheid dat je niet bedrogen wordt. Bij aankomst is het beste om voor de eerste paar nachten in een hotel te verblijven en daarna pas orienteren op een kamerhuur voor een langere periode.

Mijn globale werkweek

Afgelopen maanden moet ik eerlijk zeggen dat alleen maar druk heb gehad op mijn werk en met school, waaronder ook het bijwerken van deze sites en het schrijven van mijn stageverslag in de weekenden en nog veel meer dingen voor mijn werk. De enige vrije dag, waarop ik echt kon genieten was al heel lang geleden. Ik geloof dat het ergens in het Chinees Nieuwjaar was. Daarom gaat de tijd echt zo hard hier. Dagelijks ga ik meestal om 07:00 uur s'ochtends de deur uit om even te ontbijten. Dan zorg ik in ieder geval voor dat ik om 09:00 uur op kantoor ben. Bij het kantoor, waar ik op dit  moment stage loop heb je in principe de vrijheid om zelf je taken in te delen. Het werk is zeer afwisselend, de ene keer houd je bezig met controle van een jaarrekening en andere keer met samenstel daarvan. Voordat je weet is het buiten weer donker en is de dag al weer voorbij. Meestal ben ik op tijd klaar met mijn taak en ben ik ongeveer rond 20:00 uur weer thuis. In de resterende tijd werk ik een klein stukje aan het stageverslag of doe ik iets leuks voor mezelf, dan is het weer bedtijd. In de weekenden volg ik nu een tijdelijke cursus, waarin ik Chinees leer lezen en schrijven. Het is op zich best belangrijk om enkele karakters te kunnen lezen, als je hier lang blijft. Anders ga je steeds zelfde eten blijven bestellen, totdat je er helemaal ziek van wordt. Natuurlijk is Mc Donald's ook een optie, maar elke dag dat doet eigenlijk meer kwaad dan goed. Van mijn collega's heb ik weleens gehoord dat  sommige restaurants buitenlanders opzettelijk meer laten betalen, door bijvoorbeeld een zelfde menukaart in het Engels geven, maar met dan met andere prijzen erop. Ik moest er zelf een beetje om lachen, maar hetzij zo.


Tot zover, ik houd je nog op de hoogte van mijn excursies of ander nieuws.
     






















































vrijdag 2 maart 2012

De helft van mijn stage

Inmiddels zit ik al op de helft van mijn stage. Het lijkt wel net alsof ik heel mijn leven al hier zit. De tijd vliegt hier gewoon voorbij, wat een belangrijk signaal geeft dat ik het hier erg naar mijn zin heb. Vorige week heb ik voor het eerst sinds zeven weken Nederlands gesproken met mijn stagedocent, die aan de andere kant van de wereld zit. Even serieus, ik moest bijna nadenken hoe ik moest zeggen, want ik ben eigenlijk nog nooit zo lang weggeweest. Mijn collega's moesten erom lachen. Ze vonden het Nederlands wel een grappige taal, die een beetje op Engels lijkt, alhoewel ze er geen ballen van verstaan. Wel leuk om een keer mijn collega in de maling te nemen met Nederlands :D

Ik heb afgelopen week je veel verteld over het beroep van de accountant en de studie accountancy in Hong Kong. Maar hoe heb ik mijn stage tot nu toe ervaren?

Afgelopen weken was ik veel bezig geweest met het controleren van een jaarrekening. Drie weken geleden nadat ik voor 4 klanten jaarrekeningen samen had gesteld en uiteindelijk jaarrapporten die deur had uit gedaan, kreeg ik een nieuwe missie van mijn manager. Ik moest namelijk de hele audit uitvoeren voor een controleclient. Dat samenstel was alleen een onderdeel van een audit. Phoe, dat viel niet mee. Mijn manager gaf mij een hele tas van bonnetjes en memory stick en zei tegen mij: "Maak eerst een controleplan op jouw manier en dan praten wij verder". Toen dacht ik: Wat!? Wat ben ik blij dat ik op school controleplan heb gemaakt, want anders zou ik echt hard door het ijs zakken. Ik mocht mijn boek bijhouden, dat ik van hem heb gekregen in het van begin van de stage. Uiteraard had ik ook het Nederlandse boek ETA meegenomen naar Hong Kong. Met behulp van kennis uit zowel het Nederlandse als Chinese theorieboek ging ik toepassen op de verkregen opdracht. In totaal kreeg ik hiervoor een maand de tijd.

In mijn eerste week van uitvoeren van de opdracht beging ik een grote fout door direct de bestanden te controleren. Een collega zei tegen mij: "ach, dat controleplan hoef je echt niet perse te maken, want dat duurt gewoon veel te lang, voordat je een hele audit af hebt". Op een gegeven moment zag ik de bomen door het bos niet meer, en ging ik steeds meer naar informatie zoeken. Ik had namelijk bevestiging nodig en dat vroeg ik aan mijn manager. Toen zei hij: "Ben je nu bezig met Accounting of Audit? Heb ik je niet gevraagd eerst een controleplan te maken?" Ja, verrek, hij heeft gelijk. Zonder controleplan, ben je echt nergens!  Op de laatste dag van de week, had ik binnen een dag mijn controleplan af.

In de tweede week keurde mijn manager weliswaar het controleplan goed, maar moest ik het toch opnieuw doen, maar dan volgens de HKSA (Hong Kong Standard on Auditing). HKSA is vergelijkbaar met NVCOS zoals ik eerder verteld heb, die ook uitgegeven is door HKICPA. Op mijn werk staan er talloze handboeken ervan in de boekenkast. Die manuals moest ik eerst goed begrijpen. Tussen week 2 en 3 was ik veel tijd kwijt aan bestuderen ervan. In die manuals staan niets anders dan checklisten en vragenlijsten, waar je echt helemaal gek van wordt. Het leek net alsof ik al QP aan het volgen was.




Een controle doe je echt niet zomaar. Dit doe je altijd eerst bij jezelf en klant, met aandacht aan achtergrond en Code of Ethics, waar ik je later zal over vertellen. Om dat uit te zoeken ben je al heel veel tijd kwijt.
Dan is het weer zaak om de omgeving van de klant goed te verkennen, met name de interne controle en cijferbeoordeling, zoals kerngetallen en cijferbeoordeling (analytical review). Eind van de tweede week had ik een gesprek met mijn manager om met de klant de interne controle ofwel administratieve organisatie duidelijk in kaart te brengen. Het gesprek was zeer pittig, want het was voor mij de eerste keer dat ik een klant ging interviewen. Je moet namelijk aan vele andere zaken denken en ook denken op welke manier je vragen gaat stellen, zodat je doelstelling kan bereiken. Immers, je gaat de klant niet vragen, zoals: Hoe zit het met uw interne controle? Die klant met een boerenverstand zou echt geen flauw idee hebben, waar je het over hebt.  Ik dacht toen gelijk aan het maken van een communicatieplan, die ik bij CBV geleerd heb. Die manier heeft gewerkt.

Nadat ik een risicoanalyse gemaakt had, kon ik afgelopen week eindelijk aan de slag gaan met het plan van aanpak en bestanden controleren. Om dat uitvoeren waren vakken als EV en statistiek belangrijk,  maar ook EDP en Financiering waren waardevol. Voornamelijk het maken van cijferbeoordeling en controle van volledigheid (EDP) en juistheid (Statistiek) van de opbrengsten en kosten. Tot op heden ben ik nog steeds bezig met controleren van al die bonnetjes. Ik verwacht volgende week wel de deadline te halen.

Tot zover deze week!