Dai Pai Dong |
Afvalbak plus asbak |
Tegenwoordig hebben Chinese restaurants een ander imago gekregen. Anders dan vroeger in de jaren 80 en 90 hebben restaurants nu in Hong Kong meer exclusiviteit. Het eten is daar vergelijking met die jaren ook veel duurder geworden. Daarnaast zijn er tegenwoordig meer alternatieven dan alleen Chinese restaurants. Vroeger toen ik in Hong Kong was, stonden mensen daar massaal in de rij bij de ingang. Nu kunnen ook steeds minder mensen het veroorloven. Als gevolg hiervan moeten steeds meer restaurants plaatsmaken voor franchisers of bistro's.
Traditioneel noemen wij Jam Cha (letterlijk vertaald, thee drinken), als wij alleen in een Chinees restaurant dim sums of andere kleine mini hapjes gaan eten. Als wij maaltijd in een Chinees restaurant gaan nuttigen, heet dat Sik Faan (letterlijk vertaald, rijst eten). In de middaguur tussen 4 en 5 nemen mijn collega's lekker een tussendoortje ofwel Ha Mg Cha. Meestal doen mijn collega's altijd als de baas er niet is, zoals: gebak halen, Maccie pakken ect.
Met nieuwjaarsdagen en Pasen ben ik met mijn collega's en vrienden lekker naar Chinese restaurants geweest. Zoals de naam Jam Cha vermoedt, ga je uiteraard niet naar een Chinees restaurant alleen voor een kopje thee. In vele restaurants krijg je een menukaart waaruit je verschillende dim sums kan kiezen. Zodra je een keuze gemaakt hebt, kan je op deze kaart aanvinken wat je wil eten. Veel menukaarten zijn nog in het Chinees. Daarom ging ik ook met mijn Chinese vrienden. Omdat ik in Nederland al vaker met mijn ouders Chinees eet, weet ik ongeveer wat ik wilde bestellen. Het middelste dim sum is Ngau Pak Yip. Deze dim sum is een van de bekendste gerechten in China en is bereid met peper, olie, gember en nog andere diverse ingredienten. Ik vind dit meestal lekker, als het dun gesneden en zacht is. Meestal lijkt het alsof je elastiek eet. In feite zijn deze gerechten van een onderdeel van een koeienmaag gemaakt.
Dim Sum |
Rechts zie je Sin Ha Tseung Fang ook een van de meest traditionele gerechten in Hong Kong. Normaal gesproken noem je gewoon tseung fang, als er niets in zit en het is gemaakt van gestoomde meel en bereid in een traditionele Chinese stoompan. Wat ik at was Tseung Fang met gepelde garnalen erin, erg lekker. Deze kan je trouwens ook in Nederland eten. Maar in Hong Kong heb je er nog vele variaties.
Links is gewoon dood normale groente, dus is het niet echt bijzonders. Midden bovenin zie je Aap Tong Ho, typisch Chinese vermircelli die bereid is samen met Pak Soi en Peking eend. Ook best aan te raden gerechten, wanneer je in een Chinees restaurant zit.
Ontbijt
In tegenstelling tot Nederlanders eten Chinezen in de morgen graag warm. Geen boterham pindakaas of jam, maar lekker een stevig warm ontbijt. Ook vind je in de morgen rond 9:00 uur vele mensen in Chinese restaurants, waar ze voor een lagere prijs kunnen dim summen. Tijdens mijn stage eet ik meestal rijstpap en youtiao. Dat laatste is een soort gefrituurde gezouten brood. Tja, brood kan je eigenlijk moeilijk noemen, in ieder geval het is van meel gemaakt. In het Chinees noemt men Youyagkwai, letterlijk vertaald gefrituurde duivel of geest. Als drank drinkt men graag in de ochtend in plaats van koffie soya melk. Naast Chinese restaurants kan je bijna overal terecht voor ontbijt o.a. bij de Mc Donald's, KFC en Tai Pai dong.
Chinees ontbijt |
Wat ik ook heel vaak at in het begin tijdens middagpauze was Gong Chau Ngau Ho. Deze gerechten zijn ook razend populair onder Chinezen. Het is gebakken vermircelli of Ho Fan met gesneden biefstukjes erin en uien. Ook in Nederland eet ik dit heel vaak. Op een gegeven moment werden deze gerechten ook te veel van het goede. Mijn collega's plaagden me vaak hiermee, als ik niet wist wat ik precies wilde eten of Chinees kon lezen.
Gong Chau Ngau Ho |
Lo Pak Ko |
Maaltijd
In de avonden kan je ook kiezen uit talloze gerechten. Soms om er een beetje gek van te worden, als ik terug denk. Als ik op een gegeven moment niet meer wist wat ik wilde eten, koop gewoon Faan hap (Rijst - box). Dit kan je meestal afhalen bij een slager of restaurant voor zeer attractieve prijs. Voor 20 HKD (2 euro) kan je je buikje al rond krijgen. Meestal kocht ik Tsa Sui Faan hap met wat groentes, maar je kan ook gestoomde kip, gebraden eend, duif, zwijn kopen voor meer variatie. Daarna vragen ze of je soep of frisdrank wil.
Faan Hap |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten