Beroep van de accountant in Hong Kong
Certified Public Accountant (CPA)
Zoals ik eerder in de vorige blog vermeld heb, kent Hong Kong geen onderscheid tussen RA en AA. Je bent een CPA of je bent het niet. Net als in Nederland is accountant een beschermd beroep. Na het voltooien van een opleiding bij HKICPA (later meer) kan je pas zelfstandig bij een accountantskantoor of bij andere instellingen als accountant aan de slag gaan. Afhankelijk van je ervaring en achtergrond kan je in Hong Kong een regulier CPA of Practicing CPA worden. Na het voltooien van een QP - programma bij HKICPA (later meer hierover), aangevuld met drie jaar werkervaring bij een CPA - firm, mag je jezelf officieel CPA noemen. Echter, je hebt nog geen certificeringsbevoegdheid, daarvoor heb je nog een jaar praktijkervaring nodig, aangevuld met vereiste afgeronde kwalificaties (later meer). Daarna kan je een eigen accountantskantoor beginnen of wel een accountantsverklaring afgeven. Het behalen van de Practicing CPA is niet verplicht, maar het is wel aantrekkelijk voor degenen die echt graag willen doorgroeien in de accountancy of partner worden.
Competenties
In tegenstelling tot Nederland moet je hier als volwaardige accountant zowel een jaarrekening kunnen samenstellen als kunnen controleren. Er is dus geen accountant die alleen een jaarrekening kan samenstellen of controleren. Onder samenstellen versta je hier "Accounting" en onder controleren "Auditing". Hoewel er geen onderscheid tussen RA en AA is, ligt hier de nadruk toch meer op de RA - kant. De naam "Auditor"zegt eigenlijk al. Bovendien moet je daar als Practicing CPA honderden dagen werkervaring te hebben opgedaan met audit - werkzaamheden. Ga je je meer met samenstellen bezig houden dan word je gezien als Management Accountant, wat een ook een ander terrein is. Dus als je echt AA wil worden en je vindt controle helemaal niets of andersom, dan is Hong Kong niet jouw bestemming, althans niet bij een accountantskantoor. Maar hoe zit het met de onafhankelijkheid? Uiteraard kan je beide werkzaamheden niet tegelijkertijd uitvoeren voor een klant, hiermee wordt natuurlijk rekening gehouden. Je kan hier als accountantskantoor moeilijk tegen de klant zeggen: "Wij doen alleen aan samenstelpraktijk of controlepraktijk". Dan zal de klant zeggen: "dan zoek ik wel een andere accountant". De concurrentie is hier moordend en de eisen voor het beroep van de accountant liggen ook veel hoger. Je moet hier als accountant met vele facetten bekend zijn, zoals belastingen, ondernemingsrecht, overname en adviseren. Voor het gemak volgt hieronder een overzicht van competenties, die een gemiddeld accountant in Hong Kong minimaal moet bezitten volgens het raamwerk van HKICPA:
- Het samenstellen van een jaarrekening
- Het toepassen van externe verslaggeving (HKFRS en IFRS)
- Het toepassen van controle standaarden (HKSA)
- Het maken van een controleplan en management letter
- Het maken van een risico - analyse
- Het maken financiële en management analyse, zoals budgettering en strategisch management
- Het eigen kunnen maken en geven van fiscale adviezen.
Zoals je weet is deze lijst niet limitatief, bezint eer ge begint! Naarmate je langer actief bent in de accountancy, worden je competenties nog meer uitgebreid. Na het behalen van CPA ben je nog verplicht je verder te specialiseren in verwante vakgebieden, zoals rechten en financiering of jezelf verder te ontwikkelen op relevante gebieden, zogenaamd Continuing Professional Development (CPD). Dit kan je beschouwen als Permanente Educatie (PE) in Nederland. Ook hier kan je na de studie je boeken helaas niet opbergen op de zolder.
Werken als accountant in Hong Kong
Over werken in Hong Kong kan ik heel kort zijn, heel zwaar! Of je accountant bent of niet, je zal de meeste tijd in je leven doorbrengen bij je werkgever en soms voor zeer een laag salaris. Ook beginsalaris voor een accountant is niet riant te noemen, maar de levenstandaard zoals eten en drinken is hier veel lager dan Nederland. Op zich valt het dus best wel mee. Desalniettemin is er hier geen salarisplafond. Je kan heel rijk zijn, maar ook heel arm. Ook vakantiedagen zijn veel minder dan Nederland. Ik heb van de week aan mijn collega's gevraagd hoeveel vakantiedagen ze per jaar hebben en ze zeiden: "hooguit public holidays".
Terwijl ik zelfs in Nederland bij Big Four nog hoorde dat ze in de zomer lekker op vakantie gaan, wordt er hier 360 dagen gewerkt. Rustige dagen bestaan hier niet, want anders dan in Nederland zijn er in Hong Kong geen vaste periode voor jaarafsluiting of eindejaarscontrole. Dan heb ik het alleen over de local firms. Big Four in Hong Kong zijn namelijk 24 uur geopend, net als 7 Eleven! Mijn collega zei nog tegen mij: "Als je relatie hebt, kan je beter daar niet gaan werken". De werkdruk bij een accountantskantoor kan soms zo hoog oplopen dat je zelfs ter plekke moet overnachten. Dit is echt geen grap! In tegendeel is het leven in Hong Kong heel erg leuk. Collega's komen altijd met leuke activiteiten en je leert hier snel mensen kennen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten