In tegenstelling tot vorige week heb ik een zeer drukke week gehad op kantoor. Net als mijn collega in London heb ik hier in Hong Kong ook een soort van busy season. Vele ondernemingen zijn nu druk bezig met hun jaarafsluiting. Dit betekent dus meer werk voor ons op kantoor. Begin van de week heb ik twee nieuwe collega's mogen begroeten. Samen met mijn collega's en manager hebben wij weer een welkomstlunch gehad. En volgende week komt er nog een nieuwe collega bij, waarna wij ook gezamenlijk gaan eten. Goh, die kilootjes komen er ook nog bij.
Zoals gewoon krijgt elke nieuwe collega een eigen desktop en werkplek toegewezen. Tot overmaat van ramp werd mijn computer verwisseld aan mijn nieuwe collega, waardoor al mijn werk van vorige week kwijt was. Dat was zeer frustrerend! Naast mijn audit - werkzaamheden stonden ook nog andere werkzaamheden , die ik voor andere collega gedaan had, op die computer opgeslagen. Wij werden dus helemaal gek. Maar goed, mijn manager zei dat ik veel moest oefenen. Oefenen baart kunst.
Vorige week was ik bezig met de jaarrekening van vier bedrijven. Deze bedrijven bestonden uit een moeder met drie dochterondernemingen. Omdat ik dit niet eerder meegemaakt heb op school, was dit voor mij vreemd, maar uitdagend. Gelukkig hoef ik deze jaarrekeningen niet te consolideren, wat bij sommige (grote) ondernemingen wel moet gebeuren. Na dagenlang werken had ik de jaarrekening af, ten minste dat dacht ik na het samenstellen van een balans en winst - en verliesrekening en working papers (zie de week van de draak). Niet is minder waar, want dat was maar een begin! Mijn manager vertelde mij dat ik deze gegevens nog in de vorm van een jaarrapport moest weergeven. Wat ik hiervoor gedaan had, was niet anders dan het corrigeren van de jaarrekening. Zoals wij kennen bestaat een jaarrekening uit: winst - en verliesrekening, balans en kasstroomoverzicht plus toelichting. Ook deze werkzaamheden kennen een andere werkwijze. De balans en winst - en verliesrekening moesten vertaald worden naar een begrijpelijke vorm en volgens de HKFRS. Het opstellen van balans en winst - en verliesrekening was voor mij geen probleem totdat ik een kasstroomoverzicht moest opstellen. Oeps, hoe ging het nou weer? In het tweede jaar en in project 3A had ik dat voor het laatst gedaan bij het vak Financiering. Oh ja, die volgorde: Kasstroom op winstbasis, kasstroom op operatiebasis en vrije kasstroom. Ik ben blij dat ik tijdens het eerste project in het derde jaar dit gedaan had, want anders was ik dit echt vergeten.
Naast het uitvoeren van audit - werkzaamheden ging ik ook van de week een interne accountant helpen met het maken van maandoverzichten van de ontvangsten en bank van een andere klant. Ik moest ervoor zorgen dat alle ontvangsten die volgens de klant juist zijn ook daadwerkelijk overeenstemmen met zijn bankrekening. In begin moest ik alle ontvangsten controleren op volledigheid en juistheid door te vergelijken met de afschriften. Nadat ik alles aangevinkt had, moest ik de verkoopgegevens verwerken in excel. Uiteindelijk moet het eindsaldo van de klant aansluiten op de bank.
Even over voorkennis en werkhouding
De mensen hier verwachten echt dat je basisvakken als boekhouden, excel, financiering, externe verslaggeving en andere overige relevante vakken beheerst. Zij gaan dus niet meer uitleggen hoe een of ander moet, omdat er simpelweg te weinig tijd voor is. De stagedrempel EV is achteraf dus toch gerechtvaardigd. Als je het niet meer weet, verwijzen ze je meestal naar een bepaalde literatuur. Kortom: je wordt hier niet als stagiair (e) beschouwd, maar als vaste medewerker/ ster met gedegen deskundigheid. Wat mij hier tot nu toe opvalt, is dat je vooral snel dingen moet kunnen oppikken, omdat je steeds je nieuwe of opgedane kennis in verschillende situaties moet kunnen toepassen. Anders blijf je vastlopen of ben je heel lang bezig met een onderwerp. Ook snelheid is zeer belangrijk. Ik heb ervaren dat ik in mijn derde week steeds sneller en nauwkeurig moest werken. Of je gaat eten, lopen, praten of werken, in Hong Kong moet alles snel verlopen. Als laatst moet je ook goed tegen kritiek kunnen en je nederig opstellen. Tot nu toe heb ik nog geen problemen gehad met collega's, maar er zijn wel mensen die wat drammerig of zeer dominant kunnen overkomen. Als je een bepaalde taak af hebt, dan zeg je hier nooit dat je 'klaar bent' tegen een leidinggevende, maar aan hen vragen of zij jouw werk kunnen nakijken. Als je zegt dat je klaar bent en de taak blijkt achteraf niet goed te zijn uitgevoerd, dan word je hier echt erop afgerekend. Managers hier verwachten snelle, maar ook goede verantwoording.
Hiërarchie in China en Hong Kong
Van kinds af aan hebben de kinderen hier geleerd dat ze respect moeten tonen aan ouderen, maar ook aan mensen die boven hen staan zoals leraren, broers en zussen. Deze traditie was er toen al tijdens het confucianisme, een Chinees ethisch en filosofisch systeem. Dit systeem zie je ook min of meer terug in het bedrijfsleven in Hong Kong. Medewerkers moeten respect tonen aan hun managers. Tenminste, wat ik ervaren heb in Nederland is dat je op dezelfde manier met je leidinggevende omgaat zoals je dat doet met je alle andere collega's in de loop van de tijd. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van een bedrijf. Bij midden - en kleinbedrijven kent men meestal platte organisatie ofwel iedereen wordt gelijk behandeld. In China heb ik gemerkt dat je je als medewerker onderdanig moet opstellen tegenover je manager, ongeacht de grootte van een bedrijf. Managers vragen hier ook vaker om verantwoording en letten ook meer op details. Medewerkers durven hier ook vaak minder om zomaar iets te zeggen tegen de manager. Ik moest in het begin ook twee keer nadenken, voordat ik naar een manager toe stap. Ze worden niet boos of zo, maar als je dat doet, word je heel anders aangekeken door je collega's. Verder wordt ook etiquette aan tafel zeer op prijs gesteld bij uit eten. Als manager aan tafel zijn woord doet, dan moet iedereen naar hem luisteren. Al zegt hij de meest flauwste dingen. Tussendoor met andere collega's kletsen word onbeleefd gezien. In de eerste week zat ik nog met een senior partner aan tafel. Nou, toen was iedereen echt muisstil.
Companies Registry en Inland Revenue Department
In de loop van de week werd ik op pad gestuurd naar verschillende instanties. Samen met mijn collega ging ik naar Companies Registry en Inland Revenue Department.
Companies Registry (CR)
Deze instantie is gevestigd in de financiële district Admiralty dichtbij Wanchai. Companies Registry (CR) is een soort Kamer van Koophandel in Hong Kong. Alle ondernemingen die deelnemen aan het economische verkeer in Hong Kong dienen zich jaarlijks te registreren en contributie te betalen bij de CR. Naast registratie geeft de CR ook adviezen aan zowel starters als gevorderde ondernemingen over de wet en regelgeving in Hong Kong. Ten slotte worden de jaarstukken bij CR gedeponeerd.
Elke belanghebbende kan bij CR om een inzage vragen van de jaarrekening van een onderneming.
Inland Revenue Department (IRD)
Inland Revenue Department is een soort belastingdienst in Hong Kong. Nadat de hele jaarrekening samengesteld is, worden deze jaarstukken aan de IRD afgegeven ter controle van de omzet. Op deze manier kan de overheid controleren of er voldoende belasting is betaald. Ook bedrijven die willen fuseren of aandelen overdragen dienen belasting te betalen aan de IRD. Nadat de jaarrekening is afgestempeld, wordt deze teruggegeven. Vervolgens wordt de jaarrekening overhandigd aan de klant. Uiteraard kunnen bedrijven bij IRD terecht voor vragen over de belastingwetgeving.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten